Waarvoor schakel je een programmamanager in? 0

Programmamanager

Als ondernemer of manager heb je de term ‘ programmamanager’ vast wel eens voorbij zien komen. Maar wat houdt deze functietitel nou precies in? Wat zijn bijvoorbeeld de taken en verantwoordelijkheden van iemand die deze rol vervult in een organisatie? In dit artikel leggen we het je zo eenvoudig mogelijk uit.

Programmamanager overziet meerdere projecten

Elke organisatie heeft een bepaald doel. Wat organisaties van elkaar onderscheidt is de variatie in doelen die verschillende bedrijven hebben. Bovendien heeft elk bedrijf zijn eigen visie op hoe een doel behaald moet worden. Wat vast staat, is dat een doel niet behaald kan worden zonder de juiste concrete stappen. Deze concrete stappen bestaan uit verschillende projecten die ingericht zijn om gezamenlijk het hogere doel van de organisatie te behalen.

Al die verschillende projecten moeten dus perfect op elkaar afgestemd worden. De belangrijkste reden hiervoor is dat de projecten elkaar moeten aanvullen en de som van de uitkomsten moet leiden tot het behalen van het doel. Hoe zorg je ervoor dat dit allemaal goed verloopt? Hiervoor kun je een programmamanager inschakelen. Een programmamanager is gespecialiseerd in het leiden van deze verschillende projecten.

Productmanager is overziet een product

Productmanagement is iets anders dan programmamanagement. Een productmanager heeft de verantwoordelijkheid over één product van een bedrijf. De term ‘product’ kan hier overigens zowel een fysiek product als een digitaal product of zelfs een dienst omvatten. De taken van de productmanager bestaan uit alles wat nodig is om een product succesvol in de markt te zetten. Daarbij moet je dus denken aan het inkopen van een product, wat nodig is om het product te realiseren. Daarnaast behoort ook de ontwikkeling van een product tot het takenpakket van een productmanager, zodat het product aan de hand van feedback van klanten verbeterd kan worden. 

Naast de realisatie van een product is ook de marketing en verkoop een belangrijke verantwoordelijkheid van de manager. Een organisatie heeft tenslotte weinig aan een product dat wel bestaat maar geen omzet oplevert. Een productmanager kan beoordeeld worden op de verkoopcijfers van de producten waarvoor hij of zij verantwoordelijk is, dus een persoon in deze positie moet bewezen marketing- en sales kwaliteiten bezitten.

Waarvoor zet je een programmamanager in?

Door de functies van programmamanager en productmanager beide uit te leggen, is hopelijk het verschil tussen de twee posities duidelijker geworden. Een programmamanager schakel je dus niet in voor de strategie achter een enkel product, maar om de verschillende afdelingen van een bedrijf beter samen te laten werken op projecten. Een belangrijke kanttekening is dat de invulling van de functies erg kan verschillen per bedrijf. Het is dus belangrijk te beoordelen in hoeverre de beschrijving van de posities in dit artikel van toepassing is op de werkwijze van jouw bedrijf.

Previous ArticleNext Article
Ondernemerschap ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *