Je eigen zaak starten – wanneer maak je de sprong? 0

Ben je van plan om voor jezelf te beginnen? Dan sta je nu vast te popelen om van start te gaan! Maar wacht nog even…want een goed geplande start, kan je later een hoop problemen besparen. In dit artikel een aantal aandachtspunten om te ontdekken of jij er klaar voor bent.

Start met een plan

Wanneer je met iemand in gesprek bent, moet je in één zin kunnen vertellen wat je gaat doen. Maar voor jezelf is het goed om ook een uitgebreide versie van dit verhaal te kunnen vertellen. Wat ga je doen? Hoe gaat je daar geld mee verdienen? Wat heb je nodig? Werk zoveel mogelijk informatie uit in een ondernemingsplan. Daarmee sta je ook sterk als je bijvoorbeeld geld wil lenen!

Het maken van een plan dwingt je ook om over veel zaken na te denken. Heb je overal gemakkelijk een antwoord op? Dan ben je duidelijk goed voorbereid. Zijn er nog dingen onduidelijk? Dit is hét moment om die vraagstukken te beantwoorden, zodat je goed beslagen ten ijs komt.

Het financiële plaatje

Bij het maken van een ondernemingsplan komen ook de financiën uitgebreid aan bod. Daarbij kijk je vooral hoeveel geld je maandelijks moet verdienen en welke kostenposten je hebt. In veel gevallen begin je echter met een lagere omzet en zul je dus een buffer moeten hebben om het tekort op te vangen. 

Het Nibud raadt aan om drie tot vijf keer je gemiddelde maandinkomen als buffer aan te houden. Zet dus voor je de sprong waagt zoveel mogelijk spaargeld opzij en zorg dat je het ook even kunt uitzingen als je wat minder verdient dan gehoopt.

Hoeveel ervaring heb je?

Een bedrijfsplan bedenken is één ding, het uitvoeren is iets heel anders. Hoe meer ervaring je hebt in je vakgebied, hoe meer kans van slagen je onderneming straks heeft. Natuurlijk mag je soms best een beetje bluffen, maar zorg dat je altijd goed op de hoogte bent van het laatste nieuws en start met voldoende ervaring. 

Heb je het gevoel nog niet ervaren genoeg te zijn? Zorg dan dat je in je huidige baan, door vrijwilligerswerk of een vrijwillige stage meer ervaring op doet. Daar heb je later een hoop profijt van! 

Klaar om te starten

Een goed ondernemingsplan? Check! Je financiën op orde? Dubbel check! Voldoende ervaring? Check, check, check! Dan is het tijd om de sprong te wagen en je baan op te zeggen. Spannend! Tijdens je laatste maand(en) in loondienst kun je in je vrije tijd alvast werken aan je website, een marketingplan maken en netwerken. Dan heb je straks een vliegende start en de meeste kans van slagen. Succes!

Next Article
Ondernemerschap ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *