Veel verdienen of gelukkig zijn? Dit zijn dé beroepen voor jou! 0

chirurg

Op zoek naar een goed beroep? Dan is het slim om eerst te bekijken wat je belangrijk vindt in je werk. Wil je werk doen dat je écht graag doet? Dan staat je geluk voorop. Ga je liever voor het grote geld? Dan moet je een vak leren waar je goed mee kunt verdienen. In dit artikel een overzicht van beroepen waar je het meest mee verdient én beroepen waar mensen over het algemeen het gelukkigst van worden. 

Beroepen met een hoog salaris

‘Goed verdienen’ is natuurlijk een relatief begrip. Laten we daarom hoog inzetten en kijken naar beroepen met een maandsalaris van € 10.000 en hoger. Vaak zijn dit banen in het management en specialistische beroepen in de zorg. Een aantal voorbeelden:

Salarisindicatie

Neurochirurg € 5.822 – € 10.833
Accountant € 2.250 – € 13.500
Klinisch Chemisch Onderzoeker € 15.000 – € 20.000
Hacker € 4.000 – € 10.000
Piloot € 2.250 – € 16.500
Chirurg € 5.833 – € 10.833

Zelfs dit korte lijstje maakt al duidelijk dat goed betaalde beroepen ook om een gedegen opleiding vragen. Veel beroepen met hoog salaris zijn op WO of HBO niveau. De investering qua studiegeld en tijd die je daarvoor doet, betaalt zichzelf terug wanneer je daadwerkelijk aan het werk gaat.

gelukkig met baan

Maakt geld gelukkig genoeg?

Volgens het oude spreekwoord maakt geld niet gelukkig. Al is een beetje geld natuurlijk wel handig. Kies je een beroep puur voor het geld? Dan kan het weleens heel pittig worden naarmate de jaren verstrijken. Je zult je beroep immers heel waarschijnlijk tot je 67e uitvoeren. Werkgeluk is wat dat betreft heel belangrijk!

Gebrek aan werkgeluk

Welk beroep jou het meeste werkgeluk geeft, is natuurlijk heel persoonlijk. Toch zijn er bepaalde beroepen waarin mensen over het algemeen juist wel of juist geen geluk vinden. Dit wordt regelmatig onderzocht met een tevredenheidsonderzoek. Ook stakingen en demonstraties geven een indicatie van onvrede. Onder de beroepen waar men het minst tevreden is over werk, salaris en arbeidsomstandigheden vinden we o.a. callcenter medewerker, schoonmaker, keukenhulp en chauffeur.

Passie voor je werk

De grootste geluksfactor bij een beroep is toch wel een baan waarbij je het gevoel hebt ‘dat je dit altijd al hebt moeten doen’. Alsof je een roeping voelt. Vaak komt dit het beste tot zijn recht in creatieve beroepen of in werkgebieden waar je mensen helpt, beschermt of lesgeeft. Passie voor je werk en voldoening vinden in wat je dagelijks doet, dát maakt gelukkig. Maar welke beroepen passen daar bij? 

lesgeven

Werk waar je gelukkig van wordt

TNO onderzocht welke beroepen ons het gelukkigst maken en kwam met de volgende uitkomst:

  1. Leidinggevende
  2. Vertegenwoordiger
  3. Verzekeringsagent
  4. ICT’er
  5. Architect
  6. Docent in het hoger onderwijs
  7. Secretaresse
  8. Boekhouder
  9. Klusser
  10. Visser

Een mooi lijstje, maar uiteindelijk gaat het erom wat jij graag doet en waar jij gelukkig van wordt. Neem jij het mee in je zoektocht naar een passend beroep? Of geeft dat hogere salaris bij jou toch de doorslag? Denk je ook aan een goede en goedkope zorgeverzekering.

Previous ArticleNext Article
Bedrijfsfinanciën ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *