Deze export had je niet van Nederland verwacht – wat produceren we en waar gaat het heen? 0

Dat Nederland tulpen en kaas exporteert is alles behalve verrassend. Maar weet jij welke producten Nederland nog meer in grote aantallen naar het buitenland exporteert? Wij gingen op onderzoek uit en ontdekten een aantal verrassende exportproducten.

Top 3 Nederlandse exportproducten

Laten we eens beginnen met de belangrijkste exportproducten van Nederland. In de top 3 zie je direct een aantal producten die helemaal niet per se Nederlands overkomen. Toch maken we in ons kikkerlandje enorm veel machines en machineonderdelen voor de export. Wie had dat gedacht? Dit is de top 3 van Nederlandse exportproducten.

  1. Machines en machineonderdelen
  2. Levensmiddelen
  3. Sierteelt (bloemen, planten, bomen en bloembollen)

Bijzondere exportproducten

In de top 3 van Nederlandse exportproducten worden dus vooral productgroepen genoemd. Bij machines gaat het om apparatuur waarmee computerchips geproduceerd kunnen worden, maar ook om landbouwmachines. Onder sierteelt vallen ook onze prachtige Hollandse tulpen. Maar welke specifieke producten springen er nog meer uit? 

Eieren

Nederlandse kippen leggen ontzettend veel eieren. Daarvan worden er miljoenen geëxporteerd binnen Europa. De grootste afnemer is Duitsland. Grappig genoeg zijn we niet alleen de grootste Europese exporteurs van eieren, maar ook de grootste Europese importeurs. Al met al worden er dus heel wat eieren over onze landsgrenzen heen en weer geschoven.

Aardgas

We kennen allemaal de recente nieuwsberichten over aardbevingen in Groningen. Die worden veroorzaakt door gaswinning. Het winnen van aardgas om precies te zijn. Hoewel we steeds minder aardgas uit de grond halen, is het nog steeds een belangrijk Nederlands exportproduct. Ook ruwe aardolie en aardolieproducten zijn belangrijke producten in de Nederlandse exportindustrie.

Appels

appels

In Nederland groeit jaarlijks zo’n 265 miljoen kilo appels. De helft van de oogst wordt geëxporteerd. De meest populaire appelrassen voor export zijn Elstar en Jonagold.

Babyvoeding

Nederland is al enkele jaren dé leverancier van babymelkpoeder aan China. Chinese baby’s doen het duidelijk goed op onze babyvoeding. Door een schandaal met babyvoeding in China werd buitenlandse babymelkpoeder in rap tempo razend populair. Zelfs zó erg, dat het in ons eigen land een tijdje nauwelijks verkrijgbaar was. Consumenten exporteerden de voeding naar familie en vrienden in China en lieten Nederlandse moeders veelal met lege handen achter.

Exporteren naar onze buurlanden

Ben je benieuwd welke landen het meest gebruik maken van onze exportproducten? Dat zijn vooral onze buurlanden. 23% van onze exportproducten komt terecht in Duitsland en 10% in België. De derde plek is voor het Verenigd Koninkrijk; dat land importeert 8% van alle Nederlandse exportproducten.

Previous ArticleNext Article
Ondernemerschap ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *