Beginnende zzp’er? Dit is hoe je met je financiën om moet gaan 0

Zakelijke Rekeningen ZZPer

Heb jij jezelf als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Dan kun je vast en zeker niet wachten om te beginnen. Dit kunnen wij ons goed voorstellen, maar het is belangrijk dat je alles goed geregeld hebt voordat je aan de slag gaat. Zo moet je onder meer weten hoe je met de financiën om moet gaan. Hier ben je als zzp’er namelijk zelf verantwoordelijk voor. Heb je geen idee hoe je dit aanpakt? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk hoe je met de financiën om moet gaan.

Open een zakelijke rekening

Sommige beginnende zzp’ers gebruiken hun privérekening om zakelijk geld op te ontvangen. Niet gek, want een eenmanszaak is niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. Toch raden wij het je af om een persoonlijke rekening te gebruiken voor zakelijke doeleinden. Waarom? Omdat persoonlijke en zakelijke geldstromen dan door elkaar lopen. Dit maakt het er niet makkelijker op om het overzicht te bewaren. Doordat je een zakelijke rekening alleen gebruikt voor jouw bedrijf, scheid je particuliere en zakelijke betalingen van elkaar.

Ondanks dat een zakelijke betaal rekening niet verplicht is, ontkom je er als zzp’er meestal niet aan. Werp maar eens een blik op de voorwaarden die van toepassing zijn op jouw privérekening. Grote kans dat hierin staat dat je de rekening niet voor zakelijke doeleinden mag gebruiken. Als je toch besluit om het erop te wagen, word je mogelijk betrapt. Banken controleren namelijk steekproefsgewijs of privérekeningen niet voor zakelijke doeleinden gebruikt worden.

Houd jouw administratie op orde

Heb je een zakelijke rekening geopend? Dan scheid je zakelijk geld en privégeld van elkaar. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om met de financiën van jouw bedrijf om te gaan. Toch is er meer nodig dan enkel een zakelijke rekening openen. Je moet er namelijk ook voor zorgen dat jouw administratie op orde blijft. Helaas besteden veel beginnende zzp’ers hier te weinig aandacht aan. Zo blijft de administratie soms liggen tot het einde van het kwartaal. Omdat je aangifte omzetbelasting moet doen, moet je dan in één keer de volledig financiën op orde maken. Besteed je wekelijks aandacht aan de financiën? Dan kost het je onderaan de streep aanzienlijk minder tijd. Reden genoeg om jouw financiën op orde te houden wanneer je zelfstandig ondernemer bent.

Uitbesteden of zelf doen?

Als je niet weet hoe je met de financiën van jouw bedrijf om moet gaan, kun je ervoor kiezen om een boekhouder of accountant in te schakelen. Dit is een optie, maar hier betaal je voor. Wanneer je geen verstand hebt van financiën, boekhouden en/of administratie, lijkt dit je misschien de beste keuze. Toch is dit niet altijd het geval. Als je een boekhoudprogramma aanschaft, kun je hier namelijk prima zelf mee aan de slag. Een boekhoudprogramma vertelt jou exact wat je moet doen, waardoor iedere beginnende zzp’er zijn eigen financiën op orde kan houden.

Previous ArticleNext Article
Bedrijfsfinanciën ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *