Wanneer is het belangrijk om een zakelijke rekening te openen? 0

Geld, om een zakelijke rekening te openen

Wanneer je een eigen bedrijf begint, kun je een zakelijke rekening openen. Of dit verplicht is, hangt af van de rechtsvorm die je gekozen hebt. Voor een eenmanszaak of een vennootschap onder firma (vof) is een zakelijke rekening niet verplicht, maar voor een besloten vennootschap (bv) bijvoorbeeld wel. Richt je een eenmanszaak of vof op? Dan besluit je mogelijk geen zakelijke rekening te openen. Zonde, want een zakelijke rekening brengt namelijk een groot aantal voordelen met zich mee. Helaas ziet lang niet iedere ondernemer dit in. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk wanneer het belangrijk is om een zakelijke rekening te openen.

Controle van de Belastingdienst

Als ondernemer kun je controle krijgen van de Belastingdienst. Dit gebeurt meestal als zij vraagtekens hebben over de manier van werken of over bepaalde inkomstenbronnen. In dat geval moet je vaak een overzicht met zakelijke betalingen aanleveren. Gebruik je een privérekening om zakelijk geld op te ontvangen? Dan is dit een helse klus. Omdat je deze rekening ook gebruikt voor persoonlijke bij- en afschrijvingen, moet je uitpluizen wat wel en niet zakelijk is. Dit kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Met een zakelijke rekening is dit een fluitje van een cent. Doordat je deze rekening alleen voor zakelijke betalingen gebruikt, kun je binnen de kortste keren een overzicht aanleveren. Hierdoor hoef je er nauwelijks tijd in te investeren.

Je behoudt het overzicht

Je opent een zakelijke rekening niet alleen maar omdat je controle kunt krijgen van de Belastingdienst. Nee, want je doet dit namelijk ook voor jezelf. Met zo’n rekening behoud je namelijk het overzicht. Geld van jouw onderneming en privégeld lopen dan namelijk niet door elkaar. Dit is wel het geval als je een persoonlijke rekening voor zakelijke doeleinden gebruikt. Gevolg hiervan is dat je het overzicht kunt verliezen. Dit kan in een later stadium voor problemen zorgen. Reden genoeg om een zakelijke rekening te open. Doordat je deze rekening uitsluitend voor zakelijke betalingen gebruikt, houd je zakelijk geld en privégeld van elkaar gescheiden. Hierdoor weet je precies welk geld tot jouw onderneming behoort en wat privégeld is.

Zo open je een zakelijke rekening

Ben je ondernemer, maar heb je nog geen zakelijke rekening? Dan zie je inmiddels mogelijk in dat het toch wel handig is om zo’n rekening te openen. Misschien wil je zelfs niet langer wachten met het openen van een mkb zakelijke rekening. Probleem is alleen dat niet iedere ondernemer weet hoe hij zo’n rekening opent. Gelukkig is dit vandaag de dag niet bepaald lastig. Het begint allemaal met het vinden van een partij waarbij je een zakelijke rekening kunt openen. Maak nooit lukraak een keuze, maar vergelijk de verschillende aanbieders eerst met elkaar. Hier kun je het beste een vergelijkingssite voor gebruiken.

Als je de beste zakelijke rekening gevonden hebt, bezoek je de website van de aanbieder. Meestal kun je hier direct een zakelijke bankrekening openen voor je bv, vof en eenmanszaak. Je vult de gegevens van jouw bedrijf in en geeft antwoord op een aantal vragen. Vervolgens wordt jouw aanvraag onder de loep genomen. Wanneer er niets aan het licht komt, wordt er vrijwel onmiddellijk een zakelijke rekening geopend. Hierdoor duurt het nooit lang voordat je er gebruik van kunt maken.

Previous ArticleNext Article
Bedrijfsfinanciën ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *