Presenteren oefen je vaak al zonder dat je het door hebt, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Hier lees je 10 tips die jouw presentatie skills naar het volgende level tillen.
Tip 1: Een goede voorbereiding
Een goed begin is het halve werk. Oefenen dus! Zorg dat je het verhaal volledig achterstevoren kent en maak het eigen. Hoe beter je de tekst kent, hoe zelfverzekerder je bent voor de camera. Je zelfverzekerd voelen is één van de belangrijkste dingen als het gaat om presenteren en helpt om spontaan te durven zijn.
Tip 2: Een open houding
Je non-verbale communicatie is minstens zo belangrijk als je verbale communicatie. Denk aan je houding en gezichtsuitdrukkingen. Een open en ontspannen houding straalt meer rust en betrokkenheid uit. Jezelf filmen kan helpen om hier bewust van te worden.
Tip 3: De doelgroep kennen
Om je verhaal zo krachtig mogelijk te maken, moet je weten voor wie je presenteert. Zorg dat je weet waarom de doelgroep je presentatie volgt zodat je kan aansluiten op hun behoeften. Laat men bijvoorbeeld van te voren een vragenlijst invullen, zo kan je meer te weten komen over je doelgroep. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat je presentatie steeds beter wordt. Je hebt hier natuurlijk wel webinar software voor nodig, zoals WebinarGeek.
Tip 4: Een duidelijke structuur en opbouw
In elke goede presentatie zit een duidelijke structuur. Open de presentatie met een leuke anekdote om direct de aandacht van je publiek te pakken of vertel de inhoud van je presentatie zodat zij weten wat ze kunnen verwachten.
Tip 5: Je publiek in je verhaal meenemen
Vind een balans tussen rust en enthousiasme. Denk zelf: een monotoon verhaal houdt je aandacht er niet bij, maar iemand die veel te enthousiast is, is ook niet fijn om naar te luisteren. De juiste intonatie vinden, zorgt ervoor dat het publiek echt meegenomen wordt in je verhaal.
Tip 6: Stiltes laten vallen
Een stilte zegt soms meer als woorden. Je publiek moet je verhaal begrijpen. Laat af en toe een stilte vallen en ga niet als een sneltrein door je presentatie heen. Woorden hebben de tijd nodig om te landen.
Tip 7: Zorg voor interactie met het publiek
Houd de aandacht van je publiek erbij en zorg dat ze betrokken zijn. Door contact te maken met het publiek, zorg je dat je presentatie levendig wordt. Stel bijvoorbeeld vragen, dat kan zo simpel zijn als een hand opsteken. Inspireer de mensen!
Tip 8: Presentatiemateriaal gebruiken
Een simpele diashow of flipover kan je presentatie ondersteunen. Zorg er wel voor dat wanneer je dit inzet, het daadwerkelijk iets toevoegt. Een presentatie voorlezen vanaf de dia’s is echt not done! Voeg niet teveel tekst toe aan de dia’s. Laat vooral afbeeldingen spreken. Vooral wanneer je veel webinars organiseert is het belangrijk om naast goede presentatieskills, een visueel aantrekkelijk webinar te creëren. Naast goede skills heb je natuurlijk ook goede webinar software nodig.
Tip 9: Je verhaal afwisselen
Houd je publiek scherp en zorg voor variatie in je verhaal. Gebruik technieken als terugblikken, vooruitblikken of eigen verhalen als voorbeeld. Denk daarbij wel aan de structuur, het moet natuurlijk wel duidelijk blijven.
Tip 10: Sluit positief af
Bewaar het beste voor het laatst! De afsluiting van je presentatie is erg belangrijk. Laat je publiek met een goed gevoel achter nadat je klaar bent met je presentatie, dit is wat zij zullen onthouden.