Voor jezelf beginnen? Overweeg je voor deze 4 zaken te verzekeren 0

Voor jezelf Beginnen

Werk je nu nog in loondienst, maar weet je al dat je binnenkort voor jezelf gaat beginnen? Zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent. Eén van de dingen waar je naar moet kijken, is de manier waarop je verzekerd bent. In loondienst wordt dit allemaal voor je geregeld, maar als zelfstandig ondernemer ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Om jou een handje te helpen de juiste keuzes te maken, zetten we hier 4 zaken op een rijtje waar jij je als ondernemer voor kunt verzekeren. 

1. Bedrijfsaansprakelijkheid

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Het is alleen extra vervelend als jijzelf of één van je medewerkers schade veroorzaakt bij een klant. De kans is namelijk groot dat je hier aansprakelijk voor wordt gesteld. Wil je voorkomen dat je zelf opdraait voor de kosten? Dan biedt een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) uitkomst. Deze verzekering dekt niet alleen schade die jijzelf of een medewerker aanricht bij een object of persoon, maar ook schade die wordt aangericht door een product dat je maakt of levert. Wettelijk gezien is een AVB niet verplicht, maar steeds meer opdrachtgevers eisen van bedrijven dat zij deze verzekering afsluiten.

2. Beroepsaansprakelijkheid

Wanneer je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluit, kun je ervoor kiezen om deze uit te breiden met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). In tegenstelling tot een AVB is deze verzekering wel verplicht voor sommige beroepen. Zo moet je deze verzekering afsluiten als je een zelfstandig architect of accountant bent. Dit komt doordat je in dergelijke beroepen een adviserende rol of een belangrijke stem in grote projecten hebt. Eén fout kan dan immers enorme gevolgen hebben. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je bij beroepsfouten verzekerd voor hoge kosten bij schadeclaims. Dit geldt niet alleen voor mkb-bedrijven, maar ook voor zzp’ers.

3. Arbeidsongeschiktheid

Als je veel klanten hebt, komt er waarschijnlijk voldoende geld binnen om van te leven. Toch kan er iets voorvallen waardoor je jouw werk niet meer uit kunt voeren. Zo kun je bijvoorbeeld je been breken. Dit kan grote gevolgen hebben voor zowel jouw bedrijf als jouw privéleven, want er komt geen geld meer binnen. De meeste ondernemers kunnen het wel een paar weken volhouden zonder inkomen, maar misschien kun je (veel) langer niet werken. Om ervoor te zorgen dat er ook dan voldoende geld binnenkomt, verzeker jij je voor arbeidsongeschiktheid. Als je arbeidsongeschikt bent verklaard, ontvang je maandelijks een uitkering van jouw verzekeraar.

4. Rechtsbijstand

Wie een eigen bedrijf heeft, kan zich ook verzekeren voor rechtsbijstand. Deze verzekering komt vooral van pas als je verzeild bent geraakt in een conflict. Je verwacht waarschijnlijk niet dat jou of één van je medewerkers dit overkomt, maar besef je goed dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Ben je verzekerd voor rechtsbijstand? Dan worden de kosten voor juridische hulp vergoed.

Previous ArticleNext Article
Ondernemerschap ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *