Zit jouw bedrijf sinds jaar en dag in hetzelfde pand gevestigd en ben je de laatste jaren flink gegroeid? Dan kan het zijn dat je op de huidige locatie uit jouw jasje bent gegroeid. Je kunt in dat geval kijken of uitbreiding mogelijk is, maar helaas kan dit niet altijd. In dat geval zit er waarschijnlijk niets anders op dan een nieuw bedrijfspand kopen. Helaas is een nieuw bedrijfspand is niet bepaald goedkoop. Beschik je niet over voldoende financiële middelen? Dan biedt een zakelijke hypotheek mogelijk uitkomst. Voor wat betreft deze financieringsvorm heb je vandaag de dag verschillende mogelijkheden. Daarom helpen wij je in deze tekst om een zakelijke hypotheek te kiezen die bij jou past.
Wat is een zakelijke hypotheek?
De meeste ondernemers kunnen zich wel een voorstelling maken van wat een zakelijke hypotheek is. Toch weet lang niet iedereen er het fijne van. Daarom lichten we hier eerst kort toe wat een zakelijke hypotheek precies is. Kort door de bocht is dit niets anders dan een zakelijke lening om de aankoop van een bedrijfspand te financieren. Als jouw aanvraag wordt goedgekeurd, stort een geldverstrekker het bedrag in één keer op jouw rekening. Hierdoor kun je er onmiddellijk mee investeren in een nieuw bedrijfspand.
Wil je een bedrijfspand financieren met behulp van een zakelijke hypotheek? Verwacht dan niet dat je het volledig bedrag kunt lenen, want dat is vaak niet het geval. Bij de meeste geldverstrekkers kun je namelijk maar een deel van het aankoopbedrag lenen. Je kunt bijvoorbeeld maximaal 65 procent van het aankoopbedrag financieren met een zakelijke hypotheek. Voor de overige 35 procent spreek je jouw eigen vermogen aan. Je mag geen andere lening gebruiken om het resterende deel van het aankoopbedrag te financieren.
Ga op zoek naar een geschikte geldverstrekker
Ben je ondernemer en wil je een zakelijke hypotheek afsluiten om de aankoop van jouw bedrijfspand te financieren? Ga dan allereerst op zoek naar een geldverstrekker waarbij het afsluiten van zo’n financiering mogelijk is. Gelukkig is dit niet bepaald lastig, want er zijn vandaag de dag talloze partijen waarbij je een zakelijke hypotheek af kunt sluiten. Sommige ondernemers vragen een zakelijke hypotheek aan bij de eerste de beste partij die zij tegenkomen, maar dat is niet verstandig.
Voordat je ergens een zakelijke hypotheek afsluit, raden wij je aan goed naar de voorwaarden van de lening te kijken. Niet iedere geldverstrekker hanteert bijvoorbeeld dezelfde looptijd. Bij de ene partij moet je jouw lening sneller terugbetalen dan bij de andere partij. Kies je voor een zakelijke hypotheek met een korte(re) looptijd? Dan vallen jouw maandlasten hoger uit. Daarbij komt dat er verschil in de rente kan zitten. Neem het rentepercentage daarom ook altijd onder de loep voordat je een zakelijke hypotheek afsluit. Onderaan de streep kan dit jou namelijk behoorlijk wat geld schelen.
Vergelijk geldverstrekkers met elkaar
Omdat er zoveel verschillende geldverstrekkers zijn waarbij je een zakelijke hypotheek af kunt sluiten, raden wij je aan een vergelijking te maken. Dit kun je doen door op de site van verschillende geldverstrekkers te kijken wat de voorwaarden van een zakelijke hypotheek zijn. Deze manier van vergelijken kost je alleen onnodig veel tijd. Gebruik daarom liever een vergelijkingssite. Je vult hier simpelweg jouw wensen in en de site gaat voor je aan de slag. Vaak krijg je binnen een paar tellen een overzicht van geldverstrekkers die aan jouw wensen voldoen. Neem ze zelf nog wel even goed onder de loep voordat je er daadwerkelijk een zakelijke hypotheek afsluit.