Iedereen die werkt voor een chef fantaseert wel eens over de mogelijkheid om eigen baas te zijn en voor zichzelf te beginnen. Zeker wanneer je voor de zoveelste keer onenigheid op kantoor hebt of je die welverdiende loonsverhoging weer niet krijgt. Zelfstandig ondernemer zijn lijkt dan de uitkomst, maar ook hier zitten nadelen en risico’s aan. Niet voor iedereen is het ondernemerschap weggelegd en hetzelfde geldt voor het werken in loondienst. Wij hebben de grootste voor- en nadelen voor je op een rij gezet zodat je hier zelf een evenwichtige keuze in kunt maken.
Meer vrijheid versus meer zekerheden
Een van de grootste voordelen van het zelfstandig ondernemerschap is het zelf kunnen indelen van je eigen tijd. Je bepaalt zelf welke klussen je aanneemt, wanneer je vrij wilt nemen en welke uren je wilt maken. Dat klinkt heel erg flexibel en dat is het ook. Maar vergeet niet dat zelfstandig ondernemer zijn ook heel hard werken is en het vaak onzeker is welke opdrachten je krijgt en of je überhaupt wel kunt werken. In theorie heb je heel veel vrijheden, maar in de praktijk komt het erop neer dat je, zeker in de beginjaren van je onderneming, veel uren moet maken om gegarandeerd te zijn van een inkomen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je weekenden moet kunnen werken of avonden. Je weet immers niet wanneer de volgende opdracht zich weer aandient.
Bij een baan in loondienst heb je vaak vastomlijnde uren. Je werkt van 9 uur ’s ochtends tot 5 uur in de middag, je krijgt vier weken vakantie per jaar en daar krijg je een bepaald bedrag aan salaris voor. Daar zul je het dan mee moeten doen. Het grote voordeel hieraan is dat je je andere activiteiten makkelijk kunt afstemmen op je werk. Je weet immers wat je werktijden zijn en daar kun je bij veel banen ook vanuit gaan. Daarnaast is er tijd voor kinderen ophalen, naar de sportschool gaan, boodschappen doen en nog veel meer. Je hebt veel zekerheden als werknemer. Dat is prettig, maar tegelijkertijd is het ook weinig flexibel. Wil je een keer een dagje vrij? Dan zul je die vrij moeten vragen. Zijn je vakantiedagen op? Dan heb je vaak pech. Die ruimte kun je als zelfstandig ondernemer wel nemen.
Ondernemerschap voor de ambitieuze mens?
Als ondernemer ben je de baas over je eigen inkomsten. Neem je meer opdrachten aan of vraag je een hogere prijs, dan kun je op die manier je eigen salaris verhogen. Zeker bij de meer gevestigde zelfstandig ondernemers is dit het geval en kun je steeds kritischer zijn welke werkzaamheden je wilt doen. In de begintijd is dat anders en ben je vaak al blij dat je een opdracht binnensleept. Ook als dat niet van je ideale klant is.
Als werknemer in loondienst zijn je werkzaamheden opgenomen in je functieomschrijving. Wil je ander werk doen? Dan zul je moeten solliciteren op een andere functie waarbij die taken passen. Ook hierin zit minder flexibiliteit dan bij het zelfstandig ondernemerschap. Daartegenover staat dan weer de zekerheid dat je iedere maand salaris kunt verwachten en je weet dat je voor de duur van je contract of voor onbepaalde tijd een baan hebt. Wel zo prettig wanneer je bijvoorbeeld een huis wilt kopen!
Of de ondernemer ambitieuzer is dan de loonarbeider valt niet een op een te zeggen. Als ondernemer kun je meer omzet genereren doordat je bedrijf aantrekkelijker wordt. Maar als werknemer kun je je ambitie nastreven door te groeien in de organisatie waar je voor werkt of op een hogere functie te solliciteren. Net wat bij jou past!
Wil je ondernemer worden, kijk dan eerst op de website van de Kamer van Koophandel.