Droom je ervan om een eigen onderneming te starten, maar werk je momenteel nog in loondienst? Hoewel de een plotsklaps de baan opzegt en aan de slag gaat als fulltime ondernemer, neemt de ander liever wat langer de tijd voor de overstap. Met de tweede optie maak je een wat veiligere keuze. Stapje voor stapje maak je op die manier de wissel door! Hoe je dat het best kunt aanpakken? Dit zijn onze tips.
Informatie delen: website maken
Een website vormt de belangrijke basis voor je onderneming. In het huidige digitale tijdperk kun je simpelweg niet meer zonder! Richt daarom tijdig een website in, waar je informatie over je bedrijf kwijt kunt. Bedenk een goede naam voor je website: met een domeincheck kun je bekijken of de gewenste naam nog vrij is. Vervolgens kun je de domeinnaam kopen, en aan de slag gaan met het bouwen van de site. Doe dit zelf, of laat het over aan een expert – het is maar net hoeveel verstand je ervan hebt.
Kenbaar maken: social media
Uiteraard wil je aan de wereld laten weten dat je bent begonnen met een onderneming. Besteed dan ook de nodige tijd aan social media: denk aan Facebook, LinkedIn of Instagram. Je kunt leuke content delen binnen je eigen kennissenkring, maar het is nog wel relevanter om een netwerk op te bouwen binnen de branche waarin je gaat opereren. Dit kost je allereerst misschien wat veel tijd en moeite, maar kan na verloop van tijd zeker vruchten afwerpen.
Bedrijf aanmelden bij de KvK
Een belangrijke stap is om je bedrijf aan te melden bij de Kamer van Koophandel. Als je eenmaal opdrachten binnenkrijgt, is dit zelfs verplicht. Je kunt vervolgens namelijk facturen gaan sturen. Je kunt ervoor kiezen om je direct aan te melden bij de KvK zodra je je bedrijfsnaam en bedrijfsplan hebt bedacht, maar je kunt hier ook nog even mee wachten. Het is bijvoorbeeld ook een optie om eerst je website en social media in te richten, zoals we in de bovenstaande tips beschreven. De keuze is aan jou!
Werkgever inlichten
Als je van plan bent om een onderneming te starten, is het verstandig om tijdig je werkgever in te lichten. Zodra je zeker bent van je zaak betreffende je onderneming, kun je dit gaan melden. Het is netjes om je werkgever ervan op de hoogte te stellen, zodat hij of zij ook alvast weet heeft van jouw toekomstplannen. Hier kun je maar beter open over zijn! Misschien vormt dit ook direct een goede ingang naar een gesprek om minder uren te gaan werken voor je werkgever, zodat je meer tijd hebt om in je bedrijf te stoppen. Bouw je loondienstbaan op die manier steeds verder af, en ga langzaam maar zeker volledig in je eigen bedrijf werken!