Gebruik jij je zakelijke auto ook privé? 0

Zakelijke Auto

Als je als werknemer een auto tot je beschikking krijgt van het bedrijf waar je werkt, kun je er in de meeste gevallen voor kiezen om deze ook voor je privéritjes te gebruiken. Er zijn in dat geval echter wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. In de meeste gevallen is het zo dat privé rijden met een zakelijke auto je extra kosten oplevert, terwijl ervoor kiezen de auto juist alleen zakelijk te gebruiken je weer extra werk op kan leveren.

Bewijzen dat je hem alleen zakelijk gebruikt

Gebruik je de auto alleen zakelijk? Dan kost het jou, als bestuurder, in principe niks. Je hebt de auto tenslotte tot je beschikking gekregen om je tijdens werktijd mee te verplaatsen; de kosten daarvan komen voor rekening van de werkgever.

Heb je voor de auto een leasecontract afgesloten, wat vaak wel het geval is? Dan zal je echter wel moeten bewijzen dat je de auto ook echt alleen maar zakelijk gebruikt. Dat kan een beetje voelen als de omgekeerde wereld, maar heeft een duidelijke reden: gebruik je de auto ook privé dan wordt hij onderdeel van je salaris, of gezien als een ‘cadeau’ van je werkgever, en brengt de Belastingdienst een bijtelling in rekening. Wil je dit voorkomen, dan is het zaak een goede kilometerregistratie bij te houden waarmee je kunt bewijzen dat je de auto alleen zakelijk gebruikt. Dat kun je handmatig doen, maar er zijn tegenwoordig ook handige systemen op basis van GPS die je de rittenregistratie volledig uit handen kunnen nemen.

Wat is het voordeel van de zakelijke auto privé gebruiken?

De meeste mensen die een leaseauto tot hun beschikking krijgen via hun werkgever, kiezen ervoor om deze ook privé te gebruiken. Niet alleen om van de registratie af te zijn, dat hoeft tenslotte niet veel werk te zijn. Nee, in veel gevallen is het simpelweg goedkoper en/of gemakkelijker om de auto fulltime te gebruiken.

Zo hoef je zelf geen auto meer aan te schaffen, en dus ook geen rekening te houden met hoge aanschafkosten. De verzekeringen, daar heb je geen omkijken meer naar, net als de wegenbelasting. Is er eens iets mis met je auto, dan helpt de leasemaatschappij dat op te lossen. En tijd om uitgekeken te raken op de auto heb je ook nauwelijks: vaak mag je na een paar jaar weer een nieuwe uitzoeken.

Voor je de knoop hierover doorhakt, is het altijd goed om even na te rekenen of jij op deze manier ook voordeliger uitkomt. Is dat niet het geval, dan kan de scheiding tussen een zakelijke en een privé auto toch een verstandigere zijn.

Previous ArticleNext Article
Producten en diensten ·

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *