5 tips om als zelfstandig ondernemer voldoende rust te pakken. 0

Klok

Als je net met een eigen bedrijfje bent begonnen of gestart bent als zzp’er in je beroep, dan kan het heel verleidelijk zijn om aan een stuk door te werken. Vooral in de eerste jaren van je zelfstandig ondernemerschap. Je wilt je eigen brand zo veel mogelijk onder de aandacht brengen en een stabiele klantenkring opbouwen. Daar gaat veel werk in zitten en voor je het weet werk je meer dan 80 uur per week. Dat is twee keer zoveel als de gemiddelde fulltime werknemer in loondienst! Het spreekt voor zich dat dit op langere termijn niet goed is voor je gezondheid. Maar hoe vind je precies de balans tussen een succesvol (startend) zelfstandig ondernemer zijn en voldoende rust nemen? Wij geven je hier een aantal praktische tips om direct mee aan de slag te gaan. Uiteindelijk zal een uitgeruste en gezonde jij beter voor je bedrijf zijn. Lees daarom vlug mee..

Tip 1: inspannen is ontspannen

Het klinkt misschien vreemd, maar een van de beste manieren om te ontspannen is om je fysiek in te spannen. En nee, dan bedoelen we niet met nog meer werk. Kies een leuke sport uit om te beoefenen met een vriend of plan je momenten in de week om naar de sportschool te gaan. Door je flink fysiek in te spannen en jezelf aan het zweten te zetten, kun je je hoofd volledig leeg maken en tot rust komen. Daarnaast komen er hormonen vrij na het sporten waardoor je jezelf weer goed voelt en nieuwe energie krijgt. Sporten is gezond en gezonde ondernemers hebben gezonde ondernemingen. Dat wil je toch? 

Tip 2: meditatie en ademhaling

Heb je net een drukke werkweek gehad en piekt je bloeddruk als je denkt aan de zware week die je te wachten staat? Breng dan je stresslevels omlaag met behulp van ademhalingsoefeningen en meditatie. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar dat is het niet. Door diep en rustig adem te halen, vertel jij je lichaam om te ontspannen en dat kan heel nuttig zijn. Bijkomend voordeel is dat deze tip heel weinig tijd hoeft te kosten. En we weten, tijd is kostbaar. Dus heb je een druk en stressvol moment? Sluit je ogen kort en haal vijf keer diep adem. Je zult merken dat je rustiger wordt. Heb je meer tijd? Bouw dan een kort meditatiemoment in. Het liefst voor de start van je dag of ter afsluiting om je hoofd leeg te maken.

Tip 3: gezonde voeding

Iedereen moet eten. Ook drukke startende ondernemers. Want zonder een goede bodem, kun jij je werk niet naar behoren verrichten. Aangezien eten een must is, kun je hier maar beter een nuttig moment van maken. Pak je rust en zet een gezonde maaltijd voor jezelf op tafel. Na een voedzame maaltijd heb je weer voldoende brandstof binnengekregen om hard aan de slag te gaan voor je bedrijf.

Tip 4: voldoende bewegen

Eerder hebben we al aangegeven dat sporten goed is voor de ontspanning. Maar met een uurtje intensief sporten per dag ben je er nog niet. Heb je een zittend beroep en zit je veel achter de computer? Zorg dan dat je voldoende beweegmomenten door de hele dag inbouwt. Maak gebruik van de pomodoro-methode en neem elke 25 minuten een korte pauze van 5 minuten. Zo geef je je brein een moment van rust en als je je hier trouw aan houdt dan is het ook minder erg als je een keer niet aan je sport toekomt.

Tip 5: plan vrije momenten in je agenda

We weten het, het is moeilijk. Maar spreek met jezelf voldoende vrije momenten af. Zet deze in je agenda en communiceer deze momenten ook naar buiten. Zo weten je klanten en collega’s er ook van. Dat maakt het ook makkelijker om je aan deze vrije momenten te houden. Doen!

Previous ArticleNext Article
Ondernemerschap ·

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *