Hoe kan ik de werkprestaties van mijn medewerkers verbeteren? 0

Werkprestaties Werknemers

De bedrijfswereld is continu in beweging. Er worden telkens veranderingen doorgevoerd. Hoewel dit in iedere bedrijfscultuur anders is, kunnen we wel met zekerheid zeggen dat ieder bedrijf veranderingen heeft doorgemaakt de afgelopen jaren. Zeker tijdens de pandemie. Het nieuwe werken werd hierdoor in stroomversnelling gebracht. En ook nu, nu we weer op kantoor mógen werken, wordt er nog altijd veel thuis gewerkt. Daardoor verandert er ook veel in de sociale controle op het werk. Deze is er niet altijd. Dit kan van invloed zijn op zowel de werkprestaties als het werkplezier. Aan jou als werkgever de taak om de werkprestaties van de medewerkers positief te beïnvloeden. Dat vergt wel de nodige extra tijd en aandacht. Want hoe pak je dit precies aan? 

Welke factoren zijn van invloed op de werkprestaties? 

Het is allereerst belangrijk om naar de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de werkprestaties te kijken. Denk hierbij aan het volgende: 

  • Situatie thuis 

Zeker nu er nog altijd veel vanuit huis wordt gewerkt, is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan de situatie thuis. In welke fase zit jouw medewerker? Heeft hij of zij jonge kinderen thuis en is concentreren daardoor vaak lastig? Zijn er relatieproblemen? Is de omgeving wel geoptimaliseerd om efficiënt te kunnen werken? Is er geen blaffende hond buren die telkens de concentratie verstoord? 

Allemaal factoren die relatief klein lijken, maar de werkprestaties enorm kunnen beïnvloeden. Het is dan ook goed om de werksituatie thuis te bespreken met je medewerker. Dit is niet alleen van invloed wanneer er thuis gewerkt wordt. De problemen en stress kunnen ook meegebracht worden naar kantoor. Natuurlijk ben je geen psycholoog of bemiddelaar, maar een luisterend oor kan soms al goud waard zijn.  

  • Algemene gezondheid 

De levensstijl van de medewerkers kan tevens een grote rol spelen in hun werkprestaties. Wanneer er ongezond geleefd wordt, leidt dit vaak tot een hoger ziekteverzuim en een minder goede concentratie. Uit onderzoek blijkt dat mensen die gezond eten op kantoor ook veel efficiënter werk kunnen leveren. Het is daarom goed om als werkgever de gezonde levensstijl en gezond eten te stimuleren. 

  • Werkdruk 

En last but not least… de werkdruk. Dit is iets waar jij gelukkig veel aan kan doen. Merk je dat je één iemand te veel druk op zijn of haar schouders legt? Zorg er dan voor dat taken worden verdeeld onder meer medewerkers. Zorg er voor dat er ook genoeg zaken zijn die de medewerker energie geeft. 

Spreek je waardering uit 

Het is niet alleen belangrijk om in gesprek te gaan en problemen snel op te pakken, maar ook om te tonen hoezeer je jouw medewerkers waardeert. Laat daarom regelmatig blijken hoe tevreden je bent. Dit kan met een simpel schouderklopje of een complimentje, maar ook door incidenteel eens iets extra’s te geven. Bijvoorbeeld tijdens de feestdagen. Dit wordt niet alleen enorm op prijs gesteld, maar vergroot ook het werkplezier en is zo ook indirect van invloed op de werkprestaties.

Previous ArticleNext Article
Ondernemerschap ·

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *