Ga je niet meer fluitend naar je werk? Soms is dat tijdelijk; je hebt het te druk, of het project waar je mee bezig bent is minder uitdagend dan anders. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom het even iets minder leuk is op je werk. Wanneer je onvrede structureel begint te worden en je begint na te denken over je toekomst in je huidige baan en bij je huidige werkgever, dan zijn er een aantal stappen die je kunt zetten.
Coaching
Om helder zicht te krijgen in waar de schoen wringt, kun je loopbaancoaching overwegen. Deze eerste stap is gericht op het opnieuw gelukkig worden in je huidige baan. Je kijkt samen met je coach wat er goed en wat er minder goed gaat. Wat maakt dat je niet meer tevreden bent, is daar iets aan te doen, en zo ja, hoe en wat kan er gedaan worden? Er zijn evenveel oplossingen als oorzaken. Soms is een goed gesprek met je leidinggevende al een flinke stap in de goede richting. In andere gevallen geeft een cursus of opleiding je weer het gevoel dat je ‘erbij’ bent en soms zijn veranderingen in de thuissituatie nodig. Je coach helpt je gestructureerd en eerlijk naar jezelf en je werksituatie te kijken.
Loopbaanadvies
Soms gaat een coachingstraject bijna ongemerkt over in een loopbaanadvies. Wanneer je conclusie is dat je in je huidige baan niet meer de uitdaging ziet die je nodig hebt, dan kan een loopbaanadviseur met jou gaan onderzoeken wat er moet veranderen om dat gevoel terug te krijgen. Wat zijn de elementen in een baan waarvan jij harder gaat lopen? Wat vind je absoluut niet leuk? Wat sluit aan bij je ervaring, kennis en opleiding? Hoe ziet de arbeidsmarkt eruit? Wanneer je bij een groot bedrijf werkt kun je misschien intern doorschuiven. Mocht dat niet zo zijn, dan is de stap naar buiten wellicht de oplossing van je probleem.
Outplacement
Wanneer je afscheid wilt of moet nemen van je huidige werkgever is outplacement een goede oplossing. Vaak wil een werkgever dat traject wel vergoeden om een soepel afscheid mogelijk te maken. Een outplacementbureau begeleid je naar een andere baan. Daarvoor worden verschillende instrumenten ingezet: coachingsgesprekken, een psychologisch onderzoek, arbeidsmarktanalyses of sollicitatietrainingen. Wat nodig is om jou weer aan het werk te krijgen wordt in het traject opgenomen. Er zijn verschillende soorten bureaus: van éénpitters tot hele grote bureaus. Een wat groter bureau heeft als voordeel dat je van begeleider kunt wisselen wanneer het niet klikt en dat ze verschillende expertises in huis hebben.